O nama

Negdje daleko, u srednjoj Bosni, ispod Zec planine, rađa se jedan sasvim običan potočić i kreće na svoj životni put, nesvjestan činjenice da će narasti u jednu jaku mušku rijeku koja na svom putu usjeca surove i strašne klisure, velike bukove i brzake koji svaki prolaznik gleda sa strahopoštovanjem. Isti taj mali potočić kasnije izlazi iz sjenke visokih planina znatno ojačan i ulazi u jednu pitomu ravnicu te gradu u kom sam rođen daje poseban šarm. Na obalama te iste, već sad zelene rijeke, mnogi Banjalučani su odrasli i ostarili, kako onda ovu rijeku da zovem, sem Vrbas, rijeka uspomena….

Gajeći ljubav prema svojoj rijeci uspomena, par entuzijasta odlučilo je da se organizuje u udruženje koje će se baviti zaštitom i uzgojem onog najvrednijeg što Vrbas u svojim dubinama krije, a to su salmonidne vrste riba. Kako zbog teške materijalne situacije tako i zbog opšte neobrazovanosti, mnogi naši sugrađani se još uvijek hrane sa obala naše rijeke i svakodnevno joj uzimaju ono najvrednije, kraljicu voda dunavskog sliva Mladicu, pjegavu ljepoticu brzaka Pastrmku i nekrunisanog princa Lipljena. Svakodnevnim izlovom ove tri vrste broj riba u našoj rijeci se drastično smanjuje , pa je krajni trenutak da se reaguje i pokuša spasiti neizmjerno bogatsvo koje imamo ali nažalost ne znamo cijeniti pa smo ga doveli na rub istrebljenja.

Udruženje je osnovano 30.03.2011 god. sa ciljem potpunog oporavka ribljeg svijeta rijeke Vrbas narušenog od brojnih zagađivača, režima rada hidro elektrana, lova podvodnom puškom i prekomjernog izlovljavanja i krivolova. Naš cilj je da gajeći ljubav prema našoj rijeci uspomena probudimo svijest o ljepoti rijeke Vrbas i njenog podvodnog svijeta kod naših sugrađana, od koji mnogi sanjaju neka daleka prostranstva i prirodne ljepote Sibira, Mongolije i Amerike dok ih pravo bogatsvo čeka tek 15 km južno od Banja Luke. Naš cilj je da gajeći ljubav prema rijeci uspomena promovišemo naš grad Banja Luku kao i Republiku Srpsku kao lijepo mjesto za život i posjetu.

Na kraju, naš cilj je da oko sebe okupimo ljude dobre volje i čistog duha, koji isto kao i mi čuju vapaje voljene nam rijeke za pomoć, i da ih pozovemo da zajedno okupljeni oko zdravorazumske ideje pokušamo napraviti jednu lijepu priču, koja će u budućnosti drugima poslužiti za primjer! Pozivam vas da zajedno sačuvamo Vrbas i njegov podvodni svijet budućim pokoljenjima, jer ono što je lijepo, zaslužuje vječni život!

Bistro i svako dobro sa rijeke uspomena